Hoofdstuk uit nieuw boek: “Het is een klein wonder”.

“Over het algemeen zijn mensen geneigd om zichzelf op de eerste plaats te zetten. Maar de ziel niet! Die ziet leed om zich heen en wil daar heel graag iets aan doen. Ook als dat betekent dat de leefomstandigheden van de eigen person daardoor verslechteren of in ieder geval gecompliceerder worden. Dit geeft al aan dat de ziel in het geheel niet egoïstisch is. De ziel kan uitstekend delen en zichzelf wegcijferen.

Daarom is er altijd een soort onbalans in je hoofd. Je hart vertelt je bijvoorbeeld dat je een ander te allen tijde moet helpen, maar je hoofd zegt dat je nu eindelijk wel eens een dagje vrij mag hebben. Dit is slechts een voorbeeld om aan te geven dat het hier om de strijd gaat tussen hoofd en hart. Natuurlijk mag iedereen een dagje vrij hebben, maar we hebben even een grote tegenstelling nodig om het conflict aan te geven. Deze strijd zal vele mensen bekend voorkomen. Daar komt nog bij dat we hebben “geleerd” om het nobele te doen, hier in het calvinistische Nederland. Zo hoort het toch? Ons voorbeeld zou ook andersom heel goed voor conflicten kunnen zorgen. Namelijk als je hart zegt dat je vrij wilt zijn, maar je hoofd dramt maar door dat je heel hard moet werken om een ander te helpen. Wij denken dat dit soort conflicten wel duidelijk zijn.

Deze conflicten kun je ook hebben tussen ziel en lichaam, en tussen geest en lichaam. Ook daar zullen we een voorbeeld van geven. Stel je hart wil niets liever dan iets betekenen voor anderen, maar je hebt een lichaam die kampt met ziektes, dan levert dit de nodige conflicten op. Je wil wel heel graag, maar het lukt niet…                                                                         Het wordt helemaal een grote onbalans als je hoofd dan ook nog mee gaat doen. Je geest verteld je dat je hebt te helpen waar je kan. Dan maar gewoon doorgaan, en je lichaam negeren. Dit is wat heel veel voorkomt. Je verzetten tegen één van de drie pijlers van jouw persoon, namelijk: ziel, geest(verstand) en lichaam.

Zorg voor alle drie pijlers. Hou de boel in de gaten. Red ik het allemaal nog? Of moet ik eerst voor mezelf zorgen? Alle ballen in de lucht houden, breekt je vroeger of later op. Verstoringen in de balans veroorzaken klachten. Dit kan zijn op emotioneel-, lichamelijk- of op zielsniveau. Hoe de klachten zich gaan uiten, is afhankelijk van welke pijler het zwijgen wordt opgelegd.

Wij zijn er om je te helpen om de drie-eenheid weer in balans te brengen. Dit doen we met liefde. Met compassie voor de pijler die wordt onderdrukt in jouw leven. We proberen je te laten inzien dat het niet erg is om hier en daar heel goed voor jezelf te zorgen. Dat is geen egoïsme, dat is zelfzorg. En wij zorgen graag voor jou! Samen komen we waar we naar toe willen, namelijk het volledig doorgronden van jouw persoon. Zodat je daarna zelf weer de touwtjes in handen kunt nemen om verder te gaan op jouw levenspad. Mo”                                                             

                                                         

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *