Zondagsrust?

Vroeger werd er zondagsrust gehouden. Vanuit religie uiteraard. Je mocht een ander niet laten werken. Ook was het vanuit de Joodse traditie belangrijk om Sabbat te houden, zij het van vrijdag op zaterdag. Een rustdag in de week. Een dagje niets hoeven is heerlijk, geniet ervan. En daar komt dan voor mij gelijk de aap uit de mouw. Vroeger genoot ik daar helemaal niet van. Het was een oersaaie dag. Je mocht een heleboel dingen niet, en leuke dingen doen was er ook al niet bij omdat je een ander vooral niet tot last mocht zijn. Stel je voor dat die ander er iets van zou vinden…

Tegenwoordig in onze maatschappij werken de meeste mensen veel meer flexibel. De supermarkt is elke dag geopend. Voor de consument prachtig, voor het personeel toch iets minder leuk. Het wordt moeilijker om als gezin een dagje samen vrij te zijn. Altijd is er wel iemand die ergens heen “moet”. Een familie samen bij elkaar brengen is al helemaal een onbegonnen zaak. De wereld kent geen rustmomenten meer.

De laatste tijd lopen meer en meer mensen aan tegen de druk van de maatschappij. Rustmomenten zijn ver te zoeken. Als we nu gewoon afspreken dat we één dag in de week een grote kras in onze agenda’s zetten…. Dan hebben we tijd om op adem te komen. Of om samen met geliefden leuke dingen te doen. En dat hoeft uiteraard niet op zondag of op vrijdag/zaterdag. Religie heeft hier niets mee te maken. Maar samen met mensen waar je van houdt leuke dingen doen wil toch iedereen? Even de boel de boel laten en ontspannen. Volgens mij is dat zo’n gek idee nog niet. De uitvoering echter is ook voor mij nog steeds een uitdaging. Maar de keren dat het lukt, dan probeer ik ervan te genieten. Misschien is het een kwestie van ouder worden om het te kunnen waarderen. Want er is nu niemand die tegen me zegt dat ik iets niet zou mogen, of dat ik iets juist zou “moeten”. Daar ben ik inmiddels zelf baas in. Ik regel zelf de invulling van mijn vrije dag wel. Of dat nu lekker bankhangen of een mooie buitenrit te paard maken is. Die vrije dag gebruik ik voor activiteiten die ík leuk vind, waar ik goede energie van krijg!

Vind jij het ook zo tijd worden voor moderne zondagsrust? Of woensdagsrust? Doe waar je zin in hebt, kom tot rust als dit nodig is en laat je niet van alles aanpraten wat wel of niet zou mogen of moeten. Dit kun je prima zelf beslissen, je innerlijke kompas werkt prima. Voel maar waar je behoefte aan hebt… actie of rust?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *